Babka czekoladowa
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag masła
- 6 jajek
- szklanka mocnego naparu kawy
- 1/2 tabliczki czekolady
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mocnego naparu kawy
- łyżka rumu
- Białka ubijam na pianę. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dolewam pod koniec napar kawowy. Ucierając, wsypuję mąkę przesianą z proszkiem. Miksuję z roztopiony i ostudzonym masłem. Łączę z ubitymi białkami. Trzy czwarte ciasta przekładam do natłuszczonej formy z kominkiem. Resztę mieszam ze startą czekoladą. Na wierzch ciasta kawowego wykładam czekoladowe, lekko mieszam. Piekę 60 minut w 180 st. C.
- Przygotowuję lukier, ucieram cukier puder z gorącym naparem kawy i rumem. Babkę lukruję.
Kocham babki <3
OdpowiedzUsuńRooksiii.blogspot.com
To tak, jak ja ;)
Usuńmój M bardzo lubi babki:)
OdpowiedzUsuńWykorzystamy na Wielkanoc :) Wydaje się nie być bardzo słodka, w sam raz do kawy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Polecam ;)
Usuń