Babka czekoladowa




  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • szklanka mocnego naparu kawy
  • 1/2 tabliczki czekolady
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mocnego naparu kawy
  • łyżka rumu
  1. Białka ubijam na pianę. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dolewam pod koniec napar kawowy. Ucierając, wsypuję mąkę przesianą z proszkiem. Miksuję z roztopiony i ostudzonym masłem. Łączę z ubitymi białkami. Trzy czwarte ciasta przekładam  do natłuszczonej formy z kominkiem. Resztę mieszam ze startą czekoladą. Na wierzch ciasta kawowego wykładam czekoladowe, lekko mieszam. Piekę 60 minut w 180 st. C. 
  2. Przygotowuję lukier, ucieram cukier puder z gorącym naparem kawy i rumem. Babkę lukruję.








5 komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger