Minipizzerinki

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody letniej
Farsz:
  • 20 dag startego sera żółtego
  • kulka mozzarelli
  • 10 dag salami
  • 8 pieczarek
  • cebula czerwona
  • pomidory
  • ketchup
  • przyprawa do pizzy
  1. Rozkruszam drożdże, łączę z 6 łyżkami wody, łyżką mąki i cukrem, mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po upływie czasu, przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę.
  2. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i znowu odstawiam na godzinę, by wyrosło. 
  3. Wykładam ciasto na deskę, kroję na mniejsze kawałki. Każdy rozciągam ręką na cienkie placki. 
  4. Placki smaruję ketchupem. Piekę 25 minut w 180 st. C. Wyjmuję, posypuję serem, układam warstwami farsz, oprószam przyprawą. Zapiekam jeszcze 10 minut. 

7 komentarzy:

  1. Obserwuję i zostaje na dłużej, takich przepisów mi trzeba! ;)


    http://www.mamamagda.pl/2017/07/to-by-bol-ale-nie-taki-jak-przy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cholercia, zrobiłam się głodna. :v
    Czas zjeść śniadanie. :P

    Araxara z zamknietawpozytywce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama często robię mini pizzerki, uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, ale pychotka ;)
    Zapraszam do siebie : http://kobiecomania.blogspot.com/2017/07/wiosenna-sukienka-z-odrytymi-barkami-i.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda; zrobię to dzisiaj na kolacje aż!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny i łatwy pomysł na kolacje, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger