Piaskowiec z porzeczkami


  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek
  • cukier puder
  1. Porzeczki opłukuję, osuszam. Masło ucieram z cukrem. Dodaję cukier waniliowy, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną przesiewam z proszkiem. Potem mieszam z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami dodaję do masy maślano-jajecznej. Ucieram.
  2. Odkładam 2/3 ciasta, resztę łączę z makiem i śmietaną. Foremkę smaruję tłuszczem. Na spodzie rozsmarowuję jasne ciasto. Na to łyżką kładę porcje ciasta z makiem. Posypuję porzeczkami. Owoce lekko wciskam w ciasto. Piekę godzinę w 175 st. C. Wystudzone oprószam cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Zostaje na dłużej bo pysznie tu u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciasta z porzeczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam ciasta z porzeczki. Spróbuję przepisu . I poszukam co jeszcze masz tu pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne ciasto, robiłam je wczoraj według twojego przepisu.:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger