Maślankowe racuchy z jabłkami
- 3 jabłka
- 10 dag masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
- Jabłka obieram, oczyszczam, grubo ścieram i skrapiam sokiem z cytryny. Masło stapiam, studzę. Jajka ucieram z cukrem i solą. Wlewam masło i maślankę oraz wsypuję mąkę przesianą z proszkiem. Dokładam starte jabłka i mieszam mikserem.
- Łyżką nakładam ciasto na rozgrzaną patelnię. Posypuję cukrem z wanilią, podaję z dżemem jabłkowym.
Od rana mam ochotę na racuchy, ale niestety nie mam jabłek :/
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie *,* jutro lecę do sklepu po jabłka i je robie :D
http://lubieszpinak4444.blogspot.com/
uwielbiam racuchy, ale i tak nic nie pobije racuchów mojej babci haha:)
OdpowiedzUsuńoj ale mnie zachęciłaś do nich:)
OdpowiedzUsuń