Zapiekanka twarogowa


  • 25 dag makaronu wstążki
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka starta z cytryny
  • sok z cytryny
  • 50 dag twarogu
  • 25 dag śmietany 18%
  • 125 ml mleka
  • 10 dag rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka oleju
  1. Makaron gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Przelewam na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
  2. Twaróg mielę. Ubijam całe jajka z cukrem, dodaję esencję waniliową, skórkę, sok, ser, śmietanę i mleko. Mieszam wszystko z makaronem i rodzynkami.
  3. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Napełniam masą i piekę 60 minut w 180 st. C. Wierzch posypuję cynamonem.



1 komentarz:

  1. Kurde, aż zgłodniałam. Już wiem, co zrobię jutro na obiad ! Dziękuję za super przepis :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger