Trufle czekoladowe




  • 35 dag gorzkiej czekolady 70%
  • 35 dag śmietanki 36%
  • starta skórka z pomarańczy (u mnie kandyzowana)
  • kieliszek rumu lub wódki 
  • do obtoczenia np.kakao, mielone orzechy, wiórki kokosowe, inna posypka
  1. Czekoladę rozpuszczam. Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie doprowadzam do zagotowania. Dodaję skórkę z pomarańczy, wlewam do czekolady. Dodaję alkohol.
  2. Masę przekładam do płaskiego, zamykanego pojemnika i wkładam do lodówki na noc.
  3. Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki i obtaczam je w różnych posypkach. Schładzam.




3 komentarze:

  1. uwielbiam takie małe co nieco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaka :) wyglądają przepysznie ^.^ tylko dla mnie bez rumu/wódki ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają kusząco! Trufli jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger