Proste ciasto pomarańczowe


  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżka mleka
  • niecała szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • słoiczek dżemu pomarańczowego
  • cukier puder
  1. Skórkę z pomarańczy, cukier, sok, mleko i olej mieszam. Dodaję jajka i miksuję. Wsypuję mąkę, proszek, sodę i szczyptę soli, znów miksuję. Przekładam ciasto do formy.
  2. Piekę je godzinę w 180 st . C. Gdy wystygnie, kroję w poprzek, przekładam dżemem i ewentualnie posypuję cukrem pudrem. 


7 komentarzy:

  1. niecała szklanka cukru - serio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy też od tego, jakie wymiary będzie miała foremkę której użyjesz ;) Moja nie była za duża ;)

      Usuń
    2. Wydaje mi się to i tak dużą ilością, szczególnie przy nie dużej formie. Zwracam uwagę że w samym słoiczku dżemu pomarańczowego jest następna szklanka? cukru! Aż boję się zastosować do tych ilości. Jeśli ktoś lubi tyle cukru, to przypomnę że nie ma niczego gorszego od cukrzycy, która lubi później "zjadać" nasze ciało. A to utną nogę, drugą, ręce... itd... apeluje do ograniczania cukru w przepisach!

      Usuń
    3. Zapewniam Cię, że moje ciasto nie było ani trochę za słodkie... A dżem był niesłodzony... Ale to zależy do Ciebie, możesz dodać nawet tylko łyżkę cukru, jeśli chcesz :P

      Usuń
    4. Zapewniam Cię, że moje ciasto nie było ani trochę za słodkie... A dżem był niesłodzony... Ale to zależy do Ciebie, możesz dodać nawet tylko łyżkę cukru, jeśli chcesz :P

      Usuń
  2. Świetne i wydające się bardzo proste ciasto w klimacie świątecznym. Na pewno użyję tego przepisu i kto wie, może jakoś go ubogacę.
    Pozdrawiam // Książki w Piekle ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, jeszcze nigdy do tej pory nie jadłam ciasta pomarańczowego, więc chętnie spróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie
    Angie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger