Filet w sosie z granatu
- filety z kurczaka
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- łyżka ziaren słonecznika
- kopiasta łyżka mąki pszennej
- jajko
- sól morska
- olej
Sos:
- owoc granatu
- 120 ml wina czerwonego
- 1/2 niedużej cebuli
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki miodu
- 30 ml wody
- 3/4-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- Mięso myję, osuszam. Filety dzielę na porcję, każdą delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając najpierw w roztrzepanym jajku, potem w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smaże na złoty kolor.
- Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuję się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok - używam do tego drewnianej pałki i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.
- Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet układam na talerzu i polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz