Filet w sosie z granatu



  • filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka ziaren słonecznika
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • sól morska
  • olej
Sos:
  • owoc granatu
  • 120 ml wina czerwonego
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 30 ml wody
  • 3/4-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  1. Mięso myję, osuszam. Filety dzielę na porcję, każdą delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając najpierw w roztrzepanym jajku, potem w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smaże na złoty kolor.
  2. Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuję się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok - używam do tego drewnianej pałki i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.
  3. Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet układam na talerzu i polewam sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger