Pieczone talarki z kurczakiem


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 7 ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • świeży rozmaryn
  • oliwa, sól i pieprz
  1. Ziemniaki obieram, kroję w plastry i gotuję 3 minuty. Odcedzam. Cebulę obieram i z czosnkiem drobno siekam. Pieczarki kroję w plastry, a kurczaka w kostkę. 
  2. Na oliwie podsmażam cebulę  z czosnkiem. Dodaję pieczarki i smażę, aż odparują one wodę. Kurczaka smażę osobno do lekkiego zrumienienia. Pod koniec wsypuję majeranek i paprykę. Dodaję do niego pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Sos sojowy łączę z mąką i 2 łyżkami wody. Wlewam do kurczaka i duszę chwilę.
  3. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję parmezanem, a na górze układam plastry ziemniaków i świeży rozmaryn. Piekę 30 minut w 190 st. C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger