Pieczone talarki z kurczakiem
- podwójna pierś z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 7 ziemniaków
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- świeży rozmaryn
- oliwa, sól i pieprz
- Ziemniaki obieram, kroję w plastry i gotuję 3 minuty. Odcedzam. Cebulę obieram i z czosnkiem drobno siekam. Pieczarki kroję w plastry, a kurczaka w kostkę.
- Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję pieczarki i smażę, aż odparują one wodę. Kurczaka smażę osobno do lekkiego zrumienienia. Pod koniec wsypuję majeranek i paprykę. Dodaję do niego pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Sos sojowy łączę z mąką i 2 łyżkami wody. Wlewam do kurczaka i duszę chwilę.
- Przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję parmezanem, a na górze układam plastry ziemniaków i świeży rozmaryn. Piekę 30 minut w 190 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz