Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 25 dag margaryny
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 dojrzałe gruszki
  • 5 dag orzechów laskowych
  1. W rondelku podgrzewam i mieszam ze sobą wodę, połamaną czekoladę, cukier, margarynę, kawę. Studzę. Dodaję jajka, mąkę z proszkiem, miksuję. Gruszki obieram, wycinam gniazda nasienne, nacinam, nie przecinając do końca.
  2. Do foremki wlewam ciasto, obkładam gruszkami, posypuję pokruszonymi orzechami. Piekę 50 minut w 170 st. C.

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger