Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 25 dag margaryny
- 1 1/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe gruszki
- 5 dag orzechów laskowych
- W rondelku podgrzewam i mieszam ze sobą wodę, połamaną czekoladę, cukier, margarynę, kawę. Studzę. Dodaję jajka, mąkę z proszkiem, miksuję. Gruszki obieram, wycinam gniazda nasienne, nacinam, nie przecinając do końca.
- Do foremki wlewam ciasto, obkładam gruszkami, posypuję pokruszonymi orzechami. Piekę 50 minut w 170 st. C.
Boskie ciacho <3
OdpowiedzUsuńCzekolada plus gruszki to wszytsko czego mi trzeba:-)
OdpowiedzUsuń