Naleśniki po bolońsku
Naleśniki:
- 1/2 l mleka
- 20 dag mąki
- szczypta soli
- jajko
- łyżka oleju
- olej do smażenia
Farsz:
- 70 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- cukier
- zioła prowansalskie
- majeranek
- 10 dag startego sera żółtego
- Z podanych składników przygotowuję ciasto. Smażę z niego na oleju naleśniki.
- Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na oleju. Dodaję mięso, mieszając, rumienię. Wlewam przecier pomidorowy, duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziołami, ostrą i słodką papryką. Farsz rozkładam na naleśnikach, zwijam w rulony. Na koniec mogę polać ketchupem.
- Opcjonalnie: można posypać startym serem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec, aż ser się roztopi.
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i smaczny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń