Naleśniki po bolońsku

Naleśniki:

  • 1/2 l mleka
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • 10 dag startego sera żółtego
  1. Z podanych składników przygotowuję ciasto. Smażę z niego na oleju naleśniki.
  2. Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na oleju. Dodaję mięso, mieszając, rumienię. Wlewam przecier pomidorowy, duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziołami, ostrą i słodką papryką. Farsz rozkładam na naleśnikach, zwijam w rulony. Na koniec mogę polać ketchupem.
  3. Opcjonalnie: można posypać startym serem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec, aż ser się roztopi.

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger