Zapiekana kasza gryczana


  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 15 dag groszku zielonego
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 10 dag sera białego
  • 10 dag sera żółtego
  • sól
  • ostra papryka
  • olej
  1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Rozgrzewam 4 łyżki oleju, wlewam pomidory, dodaję posiekany czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę. Duszę, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Mięso kroję w paski, oprószam solą, pieprzem, ostrą papryką, obsmażam na oleju. Cebulę kroję, podsmażam na oleju z ząbkiem czosnku, dodaję startą marchew i groszek. Podlewam odrobiną wody, duszę 7 minut. Mieszam z mięsem, przekładam do natłuszczonej foremki. Polewam sosem pomidorowym.
  3. Kaszę mieszam z ugniecionym serem białym, jajkiem, solą i pieprzem. Wykładam na jarzyny, posypuję tartym żółtym serem. Piekę 30 minut w 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger