Babka z makiem


  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 4 jajka
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  1. Margarynę ucieram z cukrem, miodem i żółtkami.
  2. Dodaję mak, lekko podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam. Łączę z pianą z białek.
  3. Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto. Piekę 40 minut w 180 st. C.
  4. Wyjmuję ciasto na chwilę i polewam je cienkimi strużkami miodu oraz posypuję wiórkami kokosowymi i piekę jeszcze 15 minut 

1 komentarz:

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger