Babka z makiem
- 20 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 3 łyżki miodu płynnego
- 4 jajka
- pół szklanki suchego maku
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
- łyżka miodu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Margarynę ucieram z cukrem, miodem i żółtkami.
- Dodaję mak, lekko podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam. Łączę z pianą z białek.
- Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto. Piekę 40 minut w 180 st. C.
- Wyjmuję ciasto na chwilę i polewam je cienkimi strużkami miodu oraz posypuję wiórkami kokosowymi i piekę jeszcze 15 minut
Lubię takie proste, a jednak apetyczne ciasta :)
OdpowiedzUsuń