Eskalopki w krakersach, czyli kąski kurczaka w krakersach


  • 70-80 da filetów z kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta startej skórki cytrynowej
  • 8-10 słonych krakersów
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól, grubo mielony kolorowy pieprz
  • olej
  1. Filety z kurczaka opłukuję, wycieram. Kroję na 8 małych kotlecików. Rozgniatam je w dłoni i lekko solę z obu stron. Przekładam do miseczki.
  2. Jogurt mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaję skórkę z cytryny. Zalewam mięso w miseczce. Dobrze mieszam, by kotleciki dokładnie pokryły się zalewą. Przykrywam folią spożywczą i wstawiam na godzinę do lodówki.
  3. Krakersy drobniutko kruszę w malakserze. Okruszki mieszam na talerzu z czarnuszką. Dodaję też kolorowy pieprz. Zamarynowane kotleciki wyjmuję z jogurtowej zalewy. Lekko osuszam. Obtaczam w krakersowej panierce. Wkładam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę 3 minuty z każdej strony. Podaję z dodatkiem ziemniaków i sałatki brokułowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger