Pizza z tuńczykiem
- 40 dag mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka tuńczyka
- 2 szalotki
- 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 15 dag żóltego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- Drożdże rozcieram z cukrem. Mieszam je z ciepłą wodą. Zaczyn odstawiam na 10 minut. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Wlewam drożdżowy zaczyn. Wyrabiam rękoma ciasto. Dolewam oliwę. Miseczkę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
- Tuńczyka osączam z zalewy. Rybę rozdrabniam widelcem. Żółty ser ścieram na tarce. Śmietanę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przyprawiam do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli. Szalotki obieram i kroję na cienkie cząstki.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam, układam na blasze.
- Ciasto smaruję masą tuńczykową. Obkładam cząstkami szalotek. Piekę 25 minut w 200 st. C.
lubimy pizze, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :D
OdpowiedzUsuń