Pizza z tuńczykiem


  • 40 dag mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 2 szalotki
  • 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 15 dag żóltego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  1. Drożdże rozcieram z cukrem. Mieszam je z ciepłą wodą. Zaczyn odstawiam na 10 minut. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Wlewam drożdżowy zaczyn. Wyrabiam rękoma ciasto. Dolewam oliwę. Miseczkę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. 
  2. Tuńczyka osączam z zalewy. Rybę rozdrabniam widelcem. Żółty ser ścieram na tarce. Śmietanę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przyprawiam do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli. Szalotki obieram i kroję na cienkie cząstki.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam, układam na blasze. 
  4. Ciasto smaruję masą tuńczykową. Obkładam cząstkami szalotek. Piekę 25 minut w 200 st. C. 


2 komentarze:

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger