Placek z rabarbarem


  • 1 i 1/5 szklanki gęstego zsiadłego mleka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 dag rabarbaru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru w proszku
  • cukier puder do posypania
  1. Rabarbar oczyszczam, opłukuję, kroję na kawałeczki. W miseczce mieszam mąkę z cukier trzcinowym i waniliowym. Dodaję proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  2. W drugiej misce mieszam zsiadłe mleko z jajkami i olejem. Dodaję porcjami do sypkich składników. Szybko mieszam całość mikserem. Miksuję wyłącznie do połączenia się składników.
  3. Do ciasta dodaję rabarbar. Mieszam łyżką. Blachę wykładam pergaminem. Na spodzie formy rozsmarowuję ciasto. Piekę 50 minut w 200 st. C. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. jadłam ostatnio - przypomniał mi smak dzieciństwa ♥

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger