Pałeczki kurczaka w pomidorach


Składniki:
  • 8 pałek kurczaka
  • 40-50 dag pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 czerwone papryki
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżki świeżego oregano
  1. Pałki oczyść, umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż w głębokiej patelni. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij je na tym samym tłuszczu na którym smażyły się pałeczki.
  2. Pomidory pokrój. Paprykę pokrój. Do cebuli z czosnkiem dodaj pomidory i paprykę. Podsmaż. Wlej bulion i zagotuj.
  3. Dodaj obsmażone pałeczki kurczaka. Duś 40-50 minut. 
  4. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Zagotuj. Zestaw z ognia i posyp oregano. 
  5. Tak przygotowane pałeczki podawaj z ryżem lub pieczywem.

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Kuchnia , Blogger