Placek z rabarbarem
- 1 i 1/5 szklanki gęstego zsiadłego mleka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 60 dag rabarbaru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru w proszku
- cukier puder do posypania
- Rabarbar oczyszczam, opłukuję, kroję na kawałeczki. W miseczce mieszam mąkę z cukier trzcinowym i waniliowym. Dodaję proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- W drugiej misce mieszam zsiadłe mleko z jajkami i olejem. Dodaję porcjami do sypkich składników. Szybko mieszam całość mikserem. Miksuję wyłącznie do połączenia się składników.
- Do ciasta dodaję rabarbar. Mieszam łyżką. Blachę wykładam pergaminem. Na spodzie formy rozsmarowuję ciasto. Piekę 50 minut w 200 st. C. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
jadłam ostatnio - przypomniał mi smak dzieciństwa ♥
OdpowiedzUsuń